Sessió 23

Obrim els ulls i punt.

 

Pintura més vídeo art +

 

Intervenció performàtica durant l’obra.
La gènesi de l'obra s'esdevé en la trobada de dos àmbits curiosament dissociats. En l'àmbit tècnic, uneix diferents disciplines que l'artista ha après durant el seu bagatge com a dissenyador: el dibuix i la projecció audiovisual, entre d'altres. En l'àmbit conceptual vol expressar una sensació: "vivim amb els ulls tancats, condicionats pels estereotips i els estigmes socials, els quals tenim fortament arrelats", apel·lant així la consciència col·lectiva.
La instal·lació consta d’una pintura acrílica de grans dimensions on s’integren audiovisuals amb tècniques de mapping. Durant la reproducció, una intervenció performàtica interactua amb el públic i l’obra.
FUTERRI ART-FRANCESC MESTRE, Riudoms 1989

 

Artista Visual

 

Dissenyador gràfic autònom des del 2012, actualment dirigeix una petita agència creativa que ofereix serveis de branding, web i vídeo. És el 2019 quan inicia el seu projecte personal artístic, Futerri Art, en paral·lel a la seva professió. Buscant així, fugir de la rutina diària i expressar-se lliurement. Ha exposat individualment i col·lectivament al Cerap, d'on n'és membre actiu de La Secció d'Art. Ha participat en el MontbriArt (2019 i 2021), també té una instal·lació exposada al projecte "L'art transforma ravals" a Reus.
SI FLOTA ES BRUJA

 

Ainara Garcia, Marta García i Loles Santana

 

Col.lectiu artístic i performatiu
Encarat cap al moviment i la importància del cos.
Desenvolupem propostes espontànies i vivencials. Investiguem a partir del moviment lliure i cerquem la manera de resignificar l'entorn.
Som dones encarnades en cossos que es mouen a ritme d’energies que emergeixen dels nostres interiors. Ens deixem portar pels presagis, els auguris i els fantasmes; tot dansant en rotllana, com bruixes volàtils.

RESONANCIA

Peça evolutiva

On habiten simultániament reflexions, notes, proves de so, apunts imaginaris i dibuixos que ens transporten a un cert estat: una cercanía con el RESONAR en un espacio expositivo. Un intento por visualizar el recorrido de nuestros cuerpxs alrededor de eso que “nos resuena”, “nos fragmenta”. Se trata de experimentaciones, reconocimiento, trabajos en silencio que dan cuenta de unas actividades. Y sobre todo, se trata de un gran fragmento de papel. Como sí una isla. Un fantasma. Algo que es por sí mismo. Una materia que se pliega por propio peso. Niega cualquier teoría antes que a la formación del objeto. Situar un pliego de papel en blanco y abrirlo a otras escrituras. Deshumanizar e inhabilitar lo sentimental en la obra, poner en práctica el desapego. Salir de lo bidimensional y no guardar otra intensión que situarnos en el espacio. Aparece una frecuencia y a ratos un espectro. Junichiro Tanizaki indica esta suerte de encuentro metafísico: con una imagen que puede no representar ninguna existencia, pero que en su definición de forma, examina en ciertas transformaciones la esencia de una búsqueda.

Pía Sommer. Chile, 1981

 

poeta, artista interdisciplinar i part de La Internacional Ruidísta

 

Trabaja en asuntos relacionados con el sonido y lo visible. Ha sido invitada a numerosas exposiciones, personales y colectivas, festivales, charlas, lecturas, publicaciones, galerías y museos nacionales e internacionales de Latinoamérica y Europa. Actualmente desarrolla su investigación doctoral, La voz, fijada en la Universidad de Barcelona.
Passar vetlla

 

Instal·lació

 

"És tasca més àrdua honrar la memòria dels éssers anònims que la de les persones cèlebres. La construcció històrica està consagrada a la memòria dels quals no tenen nom."
Walter Benjamin

Recrea una sobretaula familiar en la qual Antonio Domingo Gispert (Riudoms, 1927), explica històries i records familiars. Aquesta instal·lació reinterpreta l'acte de passar vetlla: un costum que es feia antigament als pobles i que consistia en visitar els veïns per explicar-se històries. Al mateix temps, busca reivindicar la memòria com un acte subjectiu i creador a través del qual ens vinculem i creem imaginaris comuns.

ALBA DOMINGO BASORA. Riudoms, 1989

 

Il·lustradora

 

Treballa en projectes propis i en encàrrecs, sempre buscant una idea per transformar-la en imatge. Ha treballat en projectes editorials publicitaris i de premsa per clients com la Institució de les Lletres Catalanes, Penguin Random House o Tedx Tarragona. Alguns dels seus projectes personals han estat seleccionats per participar en festivals d'art com Stripart o Como Pedro por mi casa i ha exposat en col·lectives a Barcelona, València, Madrid i Ciutat de Mèxic. Paral·lelament a la seva activitat com a il·lustradora, és professora col·laboradora a la UOC. És cofundadora del col·lectiu Càmbium i forma part de La Secció d'art del CERAP.

LEVIATÀ

 

Instal·lació escultòrica

 

Monstre marí fabulós descrit al llibre de Job. Leviatà és un animal, un habitacle, un espai interior on experimentar a través dels colors, l’aire, el volum i l’espai. Si entrem a l’interior, la panxa del peix és un calidoscopi gegant congelat. La pell que delimita aquest interior multicolor vibra amb l’alè de la seva respiració. La dimensió descomunal (9 metres x 5 metres de diàmetre) contrasta amb la fragilitat i lleugeresa de la seva fisicitat.
El volum ens convida a experimentar un viatge sensorial cromàtic, on la nostra escala d’humans és veu empetitida per aquest ésser translúcid. L’animal s’infla i cobra vida, magnífic, enorme, brillant, ple de colors.
És una proposta per gaudir de l’escultura, de l’espai, i del respirar de la seva existència.
ESTER FABREGAT. Valls 1977

 

Artista plàstica, escultora, performer, investigadora i docent.

 

Doctorada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i professora al Departament de Pedagogia de la URV.
Explora l’escultura pública, el land art, i la performance en espais naturals o urbans, combinant propostes artístiques que van des del gran al petit format.
Becada en diferents ocasions, ha investigat sobre art contemporani a Brasil, França, Grècia i Alemanya on ha basat la seva producció.
Actualment combina la seva tasca artística, investigadora i docent en diferents Universitats, centres educatius i centres de creació d’arreu. Sensibilitzant sobre sostenibilitat, reutilització de materials polimèrics aplicats a l’art, l’experimentació tridimensional i la construcció col·lectiva d’escultures inflables de grans dimensions.
CUQUES DE LLUM, 2015-2022

 

Projecció del vídeo enregistrat durant la presentació del projecte Cuques de Llum al centre Avatar de Quebec, el 6 de maig de 2022, i retransmès en directe al Convent de les Arts d'Alcover i al Teatro Bonci de Cesena (IT).

 

Cuques de llum | Lucioles | Lucciole
Projecte de recerca visual i sonora desenvolupat a Rad'Art Project, a Itàlia durant quatre anys (2015 – 2019) al voltant de tres eixos:
- Tenir cura del terreny a la localitat de San Romano. "Fer-se càrrec".
- Llegir-ho com a metàfora d'una acció a emprendre a escala global. Des del microcosmos individual fins al macrocosmos col·lectiu.
- L'evocació de l'experiència personal de la infantesa en què aquests coleòpters eren presents als camps quotidians.
L'any 2018 el projecte va ser acollit pel Centre Avatar de la ciutat de Québec (CAN), amb motiu d'una residència d'investigació destinada a desenvolupar un programari especial per traduir els impulsos lluminosos de les cuques de llum en impulsos sonors.
ANTON ROCA. 1960

 

Artista

 

El treball d’aquest artista autodidacte està caracteritzat per una estreta interrelació entre les experiències vitals i artístiques.
La seva acció artística neix a partir del pensament i de l'observació; per transportar el resultat d’aquesta acció reflexiva, se serveix d’un mètode interdisciplinari i transversal als recursos expressius de l’art contemporani: fotografia, escultura, accions i so conviuen en l’àmbit de les seves instal.lacions.
Obres d’Anton Roca es troben avui en espais públics i coŀ·leccions privades que abasten un ampli espai geogràfic: d’Alcover i Reus a Budapest; de Roma a Berlín; de Cesena, on viu, a Québec.