La companyia Teatre de les Comèdies ofereix tallers gratuïts per a confeccionar el vestuari de l’òpera que es representarà a Alcover el 9 de juny

La companyia Teatre de les Comèdies presentarà al Convent de les Arts l’òpera bufa Il Teatro alla Moda, espectacle que s’engloba dins el projecte ‘Òpera a prop de casa teva’ i que té l’objectiu de fomentar la igualtat d’oportunitats en l’accés a la cultura. Ho fa mitjançant la gira d’una òpera de cambra amb tots els requisits fent arribar el gènere operístic en directe i de qualitat a poblacions d’àrees rurals i d’una forma participativa.

Per tal d’adaptar l’espectacle a Alcover i fer-lo únic, la companyia fa una crida a participar als tallers de tècniques de confecció de vestuari històric en els quals es realitzarà la indumentària dels personatges de l’òpera. La primera trobada tindrà lloc dimecres 20 de març, a les 19.30 h, a la Casa de Cultura Ca Cosme d’Alcover en el taller que impartirà la figurinista reusenca Anna De La Cruz i en el qual es començarà a treballar amb els patrons i iniciar la confecció de les peces de vestuari.

A més a més, s’oferiran altres tallers, com és el cas del taller de disseny i il·lustració per als alumnes de 6è de l’Escola Mare de Déu del Remei d’Alcover, a través del qual ES dissenyarà el cartell de l’òpera per a la representació local i que s’iniciarà el mes vinent. També s’impartirà un taller de teatre, on s’exposaran nocions bàsiques de posada en escena i escenografia i que tindrà lloc al Convent de les Arts els dies 8, 15 i 22 de maig al vespre.

Per a inscriure’s es pot enviar un correu a conventarts@alcover.cat o un missatge al 609 449 487, adreçar-se a la Casa de Cultura Ca Cosme o bé a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà d’Alcover, tan de manera presencial com trucant per telèfon al 977 760 441.

#STALKERS  – DISPOSITIU JOVE DE CURADORIA D’ARTS VIVES
CONVOCATÒRIA 2024-25

Si ets d’Alcover, tens entre 18 i 25 anys i t’interessen les arts escèniques, visuals i sonores, aquesta és la teva oportunitat de viure-les des de dins!

Què és Stalkers?

#Stalkers és un projecte per a joves interessats en les arts procedents de diferents municipis del territori català que vulgueu participar d’una experiència de curadoria artística.

La proposta és impulsada per quatre plataformes d’arts vives: Festival SÂLMON< de Barcelona, Festival Sismògraf d’Olot, FiraTàrrega i Festival TNT – Terrassa Noves Tendències, i que compta amb la participació del Festival Eufònic i la complicitat d’una desena d’ajuntaments catalans.

Stalkers és un dispositiu que vol apropar les arts vives a la població, que fa als joves protagonistes directes del projecte i activa el pensament crític al voltant de la programació cultural dels municipis implicats i també del territori català en global.

Com funciona?  

El projecte té una durada de dos anys, amb diferents moments d’intensitat i participació. Les dues persones seleccionades de cadascun dels municipis tindreu l’oportunitat de viure diferents festivals d’arts vives del territori català durant el primer any; visitareu, conjuntament amb els stalkers de les diverses poblacions participants i en estades de tres dies en cada ocasió, els festivals Sâlmon de Barcelona (23-25 de febrer), Sismògraf d’Olot (19-21 d’abril), Eufònic de Terres de l’Ebre (12-14 de juliol), FiraTàrrega (6-8 de setembre) i TNT de Terrassa (27-29 de setembre).

Acompanyades de creadors, gestors culturals i altres agents del sector, no només descobrireu les programacions dels festivals sinó que compartireu converses i coneixements al voltant de la tasca de curadoria, programació, models organitzatius i gestió cultural. El segon any del projecte, els stalkers, acompanyats per la figura de mediació de cada municipi i els equipaments culturals implicats, ideareu una proposta d’arts vives per al municipi i la portareu a terme.

Com t’hi pots presentar?

Si vols ser un dels 2 stalkers d’Alcover, envia’ns un correu a conventarts@alcover.cat amb les teves dades personals, explicant la teva motivació per participar en el projecte, els teus interessos culturals i si tens o no experiència en el camp de les arts en viu o de col·laborar amb equipaments del teu municipi.

DATA LÍMIT PER PRESENTAR-S’HI: Diumenge 11 de febrer

Innovació tècnica al Convent de les Arts amb motiu de la subvenció per a la modernització i la gestió sostenible de les infraestructures d’arts escèniques i musicals amb càrrec als Fons Next Generation UE.

Durant el 2022 i principi del 2023 hem estat pensant, dissenyant i implementant diverses millores tècniques que estan al ’abast dels artistes residents i companyies que mostren el seu treball al Convent de les Arts i, directament, repercuteix sobre l’espectador.

El primer dels objectius que plantejava el projecte ha estat altament assolit. Els materials i sistemes instal·lats al Convent de les Arts, en especial els que fan referència al so i al vídeo, donen un servei i unes possibilitats als artistes i a les companyies, sigui en residències o en espectacles en directe, que possibiliten enregistraments amb molta facilitat i amb molta qualitat, sigui per al posterior treball de les peces artístiques per a anàlisi, sigui per tal de realitzar material audiovisual de promoció, mitjançant videoclips, enregistraments sencers, multipistes d’àudio i de vídeo. Els elements de so i vídeo, amb el recolzament de les inversions en il·luminació i infraestructura, doten l’espai d’unes característiques òptimes per al treball artístic.

A la vegada, aquesta millora tècnica, sobretot pel que fa als sistemes de so, ha permès millorar notablement l’escolta del públic pel que fa als espectacles en directe en una sala amb certa reverberació, doncs tot i el tractament acústic amb plafons, seguia tenint una reverberació notòria que dificultava l’escolta, sobretot en espectacles parlats. D’aquesta manera es fa efectiva una part del retorn cap a la societat. Per altra part, tenint en compte aquest retorn social, no és només un retorn cap a artistes professionals sinó que el retorn és pràctic en altres àmbits de la societat del territori, doncs els alumnes de l’escola municipal de música es veuen beneficiats amb aquestes tecnologies, així com, per exemple, altres sectors de la societat amb els quals treballem com a centre de creació, en concret a la línia de Suport a projectes al territori.

Prop de 1.300m de cable de xarxa instal·lats per diversos espais de l’equipament, permeten realitzar controls, enregistraments i visualitzacions a diversos espais del Convent, permetent tenir el control instal·lat a un espai en concret al mateix auditori (en el cas de directes) o a la sala específica, i a la vegada visualitzar l’escena des de qualsevol d’aquests indrets.

El sistema de so, en conjunt o per separat, dona resposta no només a les activitats musicals sinó que la qualitat dels materials i els sistemes instal·lats, així com la xarxa de comunicació, dona resposta a les demandes d’altres disciplines de les arts en viu com a moltes de les tendències en arts visuals relacionades amb l’àmbit sonor.

Pel que es refereix també a so i vídeo i, amb el suport de la il·luminació i la infraestructura, el Convent disposa d’aparells per a emetre en streaming qualsevol esdeveniment, sigui un espectacle, un assaig, un taller… la sigui des del propi Convent o des de qualsevol part del territori on tingui lloc l’acte artístic.

Pel que fa al sistema de llum, s’ha vist finalment ampliat amb projectors led amb zoom a més de la millora del patch, de manera que es facilita i dona resposta a diversitat de muntatges tècnics proposats pels artistes. Conjuntament a les principals inversions en infraestructura, donen agilitat i seguretat en el treball tècnic. Una d’aquestes infraestructures, principalment per a il·luminació, ens permet dotar l’espai de gran versatilitat en tècniques aèries de circ.

Amb tot l’exposat anteriorment, es fa indiscutible la millora de serveis a l’artista que, conjuntament amb el desplegament que s’està produint com a centre de creació, aquests serveis faran augmentar la demanda de l’espai com a espai de creació de projectes artístics. Si a aquest fet li sumem que totes les residències artístiques amb una estada superior a tres jornades adquireixen el compromís de realitzar una acció de retorn a la societat (assajos oberts, xerrades, tallers, preestrenes i estrenes, etc…) és evident que s’assoleix un objectiu sociocultural de gran impacte, ja que aquests es vehiculen a través dels centres educatius, les entitats i associacions locals, els més de 700 socis del mateix Convent de les Arts i el públic en general.

Podem dir, doncs, que tenint en compte les finalitats artístiques i socioculturals de la inversió, s’ha aconseguit un pas endavant molt gran a nivell d’adequació de les necessitats (a partir de les mancances) que es van detectar en el moment de l’estudi. La suma d’aquesta subvenció amb la de centres de creació, de la mà de l’aposta municipal permet un punt d’inflexió considerable en l’ús de l’equipament cap a una nova dimensió, marcant un clar abans i després d’aquests nou anys de funcionament del Convent de les Arts d’Alcover.

Pressupost 99.307,92 euros
Import subvenció 49.576,00 euros

Títol subvenció : RESOLUCIÓ CLT/3838/2021, de 27 de desembre, per la qual es dona publicitat a l’Acord del Consell
d’Administració de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural, pel qual s’aprova la convocatòria per a la
concessió de subvencions, en règim de concurrència competitiva, per a la modernització i la gestió
sostenible de les infraestructures d’arts escèniques i musicals amb càrrec als Fons Next Generation UE