Carregant Esdeveniments

#ArtsSonores #Vídeo #EscolaDeCultura

Del 28 d’agost a l’1 de setembre acollim en residència artística a la quebequesa Myriam Lambert. El projecte que duu a l’artista fins a Alcover és la mirada a la memòria de diversos racons del planeta amb importants fites culturals. En funció del que li transmet l’indret, plasma aquest record en forma d’instal·lació digital, art sonor, vídeo, art relacional, fotografia i performance. A Alcover se centrarà en la difusió sonora i el vídeo. La comunicació del treball realitzat tindrà lloc divendres a les 8 del vespre. A més a més, Myriam Lambert ens presentarà Avatar, un centre d’arts sonores i electròniques amb seu a la ciutat de Quebec, del qual n’és la directora general i artística.

Nota: En col·laboració amb l’Institut Ramon Llull, el Consell d’Arts i Lettres del Quebec, Eufònic i el festival Mois Multi, Avatar obrirà una convocatòria de candidatures per a una residència de dos mesos al Quebec. En parlarà en la seva conferència.

Accés lliure.

MYRIAM LAMBERT (QUEBEC, CANADÀ)

https://www.myriamlambert.ca/gallery

Amb un mestratge en arts visuals i mediàtiques de la Université Laval (Quebec, 2016) , Myriam Lambert explora el tema de la identitat a través d’intervencions en llocs de memòria. Aquestes intervencions poden adoptar la forma d’art sonor, art electrònic, instal·lació, performance i literatura; la idea és utilitzar el mitjà més coherent per crear una empremta didentitat als llocs de la memòria.

Tant a través d’exposicions com de creació d’obres en el marc de residències artístiques o encàrrecs, el treball de Lambert ha rebut el suport de Rad’art (Itàlia), Utopiana (Suïssa), Fundació Casa Proal i Ondarte (Mèxic), Galeria Nacional del Museu dels Nens (Costa Rica), Peres d’Olmo, Universitat Tres Febrer (Argentina), La Kasa Karakola (Equador), Le Laboratoire NT2, Avatar, Les Productions Recto-Verso, Le Mois Multi, Le Fils d’ Adrien Danse, La Galerie R3, La Chambre Blanche, Regart, Manif d’art del Quebec, L’Écart (Canadà) i altres.

Cadascuna de les seves obres ha estat creada en relació amb la identitat i la memòria del lloc. La seva obra s’ha exposat en antics camps de concentració d’Argentina i centres penitenciaris de Costa Rica, així com en un abocador de residus miners de Rouyn-Noranda.

També ha estat conferenciant i membre de jurats per a diversos centres dirigits per artistes a la ciutat de Quebec, Canadà Council for the Arts i Conseil des arts et des lettres du Québec. Des del 2007, Myriam Lambert participa activament a Avatar, un centre gestionat per artistes que investiga, crea, produeix, fa circulació i difon art sonor i electrònic al Quebec, Canadà i a escala internacional. Actualment és directora general i artística d’Avatar. Viu i treballa al Quebec.

 

ENFOCAMENT ARTÍSTIC

Tenint en compte la idea que “un lloc de memòria en tots els sentits de la paraula abasta des de l’objecte més material i concret, possiblement situat geogràficament, fins a l’objecte més abstracte i intel·lectualment construït” (1), proposa fer una mirada particular a certs llocs que són importants fites culturals. El seu objectiu és explorar aquests territoris a la recerca de records, temps i persones. Per això, visita aquests llocs i analitzo les perspectives comunes relacionades amb ells, per transposar-les després a l’experiència de les obres d’art. Examina la relació amb aquests diferents llocs de memòria observant la noció del temps en aquests espais, i considerant-ne els sons, els contextos i l’arquitectura.

Les seves intervencions adopten la forma d’instal·lació digital, art sonor, vídeo, art relacional, fotografia i performance; el mitjà s’escull en funció del lloc que s’explora. Entre altres coses, utilitza enregistraments d’àudio, vídeo i fotografia per captar les empremtes, els records i els afectes d’aquests llocs en un moment donat. A continuació, recontextualitza aquestes empremtes proposant noves experiències. Tant si aquests materials són originals com si procedeixen de fitxers de tota mena, es converteixen en una metàfora de la memòria d’aquests llocs, generalment vinculada a una època concreta.

(1) Nora, Pierre. 1997. “Els lieux de memoire” vol. I. 1. París: Quarto

Avatar es dedica a la recerca, creació, producció, difusió, publicació i circulació d’obres d’art i artistes d’àudio i electrònica.

Per donar suport a la creació, Avatar organitza projectes, convida artistes, reflexiona sobre les pràctiques i fomenta noves col·laboracions a través de xarxes locals i internacionals. Situat al cor de la ciutat de Quebec, Avatar ofereix un lloc per a interaccions i iniciatives, explora nous terrenys artístics i ofereix accés a equipament i habilitats especialitzades.

Des de la seva fundació el 1993, Avatar ha estat un innovador en la investigació d’arts electròniques i àudio a Amèrica del Nord. A Avatar, la creació d’àudio i electrònica cobreix un ampli ventall d’activitats, com ara la creació de dispositius d’escolta, la invenció i la flexió de circuits d’instruments, la instal·lació de so, la performance, l’art radiofònic i l’escultura sonora. L’art de l’àudio travessa els camps de la música, les arts visuals i la poesia i està obert a formes híbrides d’actuació audible, excavacions sonores i entorns acústics. Avatar també desenvolupa programació de programari a mida i interfícies electròniques, així com sistemes d’instal·lació interactius i cinètics i treballs telemàtics.

Avatar acull artistes, investigadors, pensadors, pirates informàtics i estudiants, escoltant les seves necessitats i adaptant-se per donar suport als somnis artístics més poc convencionals.

Avatar és membre de Méduse, RCAAQ (Regroupement des centres d’artistes autogérés du Québec), REPAIRE (Regroupement de pairs des arts indépendants de recherché et d’expérimentation) i IMAA (Independent Media Arts Alliance).

 

 

Go to Top