Carregant Esdeveniments

CUQUES DE LLUM d’Anton Roca [un projecte visual i sonor]

Divendres, 6 de maig de 2022. Convent de les Arts d’Alcover. De 22:00 a 24:00

Simultàniament –> Canadà, Itàlia, Espanya

Presecialment a Avatar, en mode d’instal·lació. Entrada gratuïta de 18:30 a 21:00 a l’estudi Avatar (Quebec, Canadà).

Al Teatre Boncci (Cesena, Itàlia). De 22:00 a 24:00

En línia
De 17:00 a 18:00 a Youtube (Enllaç gratuït aviat)

“[…] tan bon punt vaig arribar a la petita comuna italiana de San Romano, vaig construir el meu estudi i el centre d’art Rad’Art. Vaig cuidar molt el terreny al costat de l’edifici. Amb el temps, les cuques van començar a tornar. Cada primavera durant els últims cinc anys, llums erràtiques brillen en constel·lacions sobre els turons circumdants.
Lucciole es fa ressò de l’imaginari col·lectiu i celebra la supervivència, encara que precària, de l’insecte”.

Anton Roca ha creat un marc de vídeos del ball de les cuques de llum a San Romano i ret així un homenatge a la capacitat de regeneració de la natura. Ha produït un arxiu de milions de parpelleigs lluminosos. A continuació, portarà aquestes imatges en moviment a Avatar, a la ciutat de Quebec, on oferirà una actuació amb un piano de cua MIDIificat el 6 de maig. Els impulsos lluminosos es convertiran en impulsos sonors, com les crisàlides que eclosionen a l’espai planetari. Aquest concert de cuques de llum interpretat al Disklavier d’Avatar s’emetrà en directe simultàniament a Cesena (Itàlia), el lloc on viu l’artista, a la ciutat de Quebec (Canadà), ciutat on va desenvolupar el projecte i part de la seva carrera artística, i per últim, tancant el cercle, a Alcover (Catalunya), el lloc que simbolitza les cuques de la seva infantesa.

La partitura

Per fer realitat aquest projecte, les càmeres de vídeo van captar els llums en moviment de cuques de llum al paisatge de San Romano. Aquests vídeos formaran la partitura. Aquest últim, doncs, l’escriuen les cuques de llum. Durant una residència a Avatar (Quebec), es va crear un programari específic per al projecte. Aquest analitza el parpelleig d’aquestes cuques de llum. Cada pols de llum marca un punt, com les notes musicals d’una partitura, cada punt correspon a un so, a un valor. La seva durada d’aparició, la seva mida, la seva posició en l’espai, la seva progressió sota l’ull de la lent es substituiran, punt per punt de la partitura, per notes al piano MIDIficat. Pels mateixos principis que regeixen l’espai euclidià: “Cada punt de l’espai tridimensional està determinat per tres coordenades: x, y i z. », l’amplada, la profunditat i l’alçada conegudes, les lluernes manaran al Disklavier. Així, el programari desenvolupat traduirà els moviments lleugers en vols sonors.

El concert

El concert consta de dues parts:

Part 1 – Incipit (60 min)
Esperant la funció / Entrar al teatre
Seixanta minuts abans de la funció, el públic serà convidat a entrar al teatre i veure un vídeo de les muntanyes de San Romano al capvespre. La llum del sol s’esvaeix gradualment fins a la foscor. El vídeo es projectarà simultàniament a tots els espais del projecte (Ciutat de Quebec, Cesena i Alcover), proporcionant un context poètic per al moment en què apareixen espurnes de cuques de llum al paisatge per primera vegada al dia.

Part 2: rendiment (durada variable)
Un cop el vídeo projecti el crepuscle que baixa sobre les valls de San Romano, començarà l’actuació, fent que les cuques de llum apareguin amb delicadesa a la pantalla. Seleccionaré acuradament els vídeos que el programari llegirà i transformarà en notes al piano de cua MIDIficat a Avatar, a la ciutat de Quebec.
Paral·lelament, a Cesena i Alcover, el públic també veurà aparèixer cuques de llum al vídeo, que de tant en tant poden estar marcades per plans detallats de la meva presència a l’escenari i del Disklavier. El públic podrà gaudir de la composició sonora de les lucioperes interpretades en directe pel Disklavier.

_______
Produït i presentat per Avatar i Rad’Art
Socis a Itàlia:
Comune di Cesena, Assessorat alla Cultura
Teatre Alessandro Bonci, Cesena
Comune di Mercato Saraceno, Assessorat alla Cultura

Socis a Catalunya:
Ajuntament d’Alcover
Convent de les Arts – Parlem Contemporani?

Go to Top