REFLEXA’T

On la raó guia el consentiment, el llenguatge corporal i els rols de gènere.

De l’11 al 16 de setembre de 2023 a Alcover.

Reflexa’t és un espai de trobada que busca explorar les connexions profundes entre el consentiment, el llenguatge corporal i els rols de gènere destinat principalment als joves i obert a totes les edats i que tindrà lloc a Alcover de l’11 al 16 de setembre.

La iniciativa neix a través del projecte Stalkers, dispositiu per a joves curadores, amb la intenció d’estructurar una programació i apropar les arts en viu a un públic jove. Les dues alcoverenques que ha participat a aquest programa han sigut l’Aida Iglesias i la Laia Martí. Amb la present proposta es pretén enllaçar temes sobre el consentiment i les jerarquies entorn el cos i el gènere a partir d’espais de debat, projeccions de curtmetratges, tallers d’arts escèniques i espais d’oci i música.

La proposta es construeix al voltant de la residència artística que desenvoluparà la coreògrafa Malena Albarracín i el seu equip amb el projecte Milonga Taura, una proposta seleccionada a nivell estatal dins la convocatòria de projectes de dansa Circula! Tren de Creación y Formación en Danza i en col·laboració de l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya. A partir del relat de la pròpia companyia, s’han teixit diverses propostes per aprofundir i debatre sobre els aspectes plantejats inicialment.

En un món cada cop més complex i interconnectat, és crucial entendre com aquestes àrees es relacionen i com poden influir en la nostra manera de percebre les relacions humanes i la societat en general.

Taller Milonga Taura

Dies 11, 13, 15 i 16 de setembre a les 19h. Convent de les Arts.

A partir del tango, explorem maneres d’entrar en contacte, de ballar junts i de reflexionar sobre el consentiment i els rols assignats per gènere. En aquest taller us convidem a submergir-vos al món de Milonga Taura i ser part de la creació d’aquesta experiència.
Impacta el gènere en les maneres de ballar tango? Com puc entendre si vull o no vull alguna cosa? Cal parlar per donar consentiment? Quines altres formes hi ha de ballar-pensar tango? Es pot ballar sense pensar-hi? Com és portar? Com és ser portat?
El taller és gratuït i tindrà lloc els dies 11, 13 i 15 de setembre de 19 a 21 h. al Convent de les Arts. Els participants al taller podran ser part de l’elenc de taures i viure des de dins el recorregut tanguer per Alcover del divendres 15 a les 20.00 h. i la Milonga Taura el dissabte 16 a les 19.00 h.
Activitat per a joves entre 18 i 25 anys. No cal experiència en danses.
Inscripcions al següent formulari – enllaç

Divendre 15 de setembre

Ballar tango a Alcover

20.00 h – Inici a l’Església Vella d’Alcover

Qui balla tango a Alcover? Com es balla tango a Alcover? Quins tangos van néixer a Alcover? Com seria ballar tango amb Alcover?
Et convidem a fer-nos aquestes preguntes i moltes més recorrent Alcover, al compàs dels tangos més famosos, explorant maneres d’entrar en contacte, compartint-nos històries, provant passos, conversant i (re)construint tradicions tangueres. Activitat per a tot públic.
Els menors hauran d’anar acompanyats. Durada: una hora.

Dissabte 16 de setembre

Xerrada/taller – Enderroquem els estereotips de gènere. Posem consciència al consentiment

12.00 h – Claustre del Convent de les Arts

Taller dinàmic per donar consciència al consentiment i trencar els estereotips de gènere, on es presentaran i es debatran entre tots els participants diverses situacions relacionades amb el tema. A càrrec de Berta Mascaró, membre d’H2o – Col·lectiu Gais, Lesbianes, Bisexuals i Transsexuals del Camp de Tarragona

Vermut & música amb DJ Jordi Tombas

13.00 h – Claustre del Convent de les Arts

El jove DJ alcoverenc oferirà una sessió que ens acostarà a temes i artistes que han parlat a través del seu art dels temes a l’entorn del consentiment, rols de gènere, LGTBI+, etc.

Xerrada – Les arts escèniques com a eina de transformació social

17.00 h – Claustre del Convent de les Arts

Posarem sobre la taula diverses situacions de violències masclistes en contextos artístics: Institut del Teatre, El sostre groc (Aula de teatre de Lleida)… Debatrem com impacta el masclisme i LGBTIfòbia en les produccions artístiques, parlarem de pressió estètica i tractarem com l’art pot ser una eina de prevenció, però també terapèutica, en les violències masclistes. A càrrec d’Eva Ferran, directora dels Serveis Territorials del Departament d’Igualtat i Feminismes a Tarragona.

MILONGA TAURA

19.00 h – Auditori del Convent de les Arts

A Argentina, s’anomena milonga a l’esdeveniment on ballem tango; i taura al trampós.
Milonga Taura és una experiència immersiva que fa servir el ball del tango com a excusa per explorar el contacte i l’escolta. Com és ballar tango des de la pell? Com és ballar sense veure-hi? Com em toca allò que escolto? Podem ballar sense escoltar-nos?
Activitat per a persones a partir de 16 anys. Passis cada 15 minuts.
Preu entrada: 3 €

Millor la llengua

19.00 h – Sala taller del Convent de les Arts

Un curtmetratge amb guió i direcció de Mar Pawlowsky i interpretat per Laia Artigas, Jaume Solà.

Dos preadolescents han quedat. Lluny de la ciutat, lluny de la família. Només ells saben el motiu, que a poc a poc desvelen. I quan sabem el què només falta el com. Arriba el moment i, com passa sovint, no acaba de sortir com esperaven… Però està bé així. El debut de Mar Pawlowsky s’apropa amb mirada lúcida a un moment vital sovint delicat i incòmode, i ho fa amb tacte però sense por.

Una producció de Amor y Lujo

Col · loqui Taura

20.30 h – Claustre del Convent de les Arts

Obrim la xerrada després de la Milonga Taura per veure’ns, escoltar-nos, compartir sensacions, presentar el projecte, reflexionar junts, elaborar noves preguntes i ballar tango asseguts. Convidem el públic a conèixer el darrere d’escena i ser part del procés creatiu.

PD Doncs elles

22.30 h – Plaça del Convent de les Arts

Doncs elles és un grup de PDs de les qui et fan suar de tant moure’t, basades en el principi de “molt de ball i mort al treball”. Es caracteritzen per fer ressorgir festes arreu dels Països Catalans al ritme de pop, reggaeteon, punk-rock, electrònica i, en definitiva, una mica de tot i energia per a tothom.

Crèdits

Programació Stalker

Aquesta proposta ha estat programada per l’Aida i la Laia, dues joves d’Alcover que participen del projecte Stalkers, dispositiu per a joves curadores d’arts en viu. Després de visitar cinc festivals d’arts vives al llarg del 2022 han après, compartit i reflexionat al voltant de les programacions culturals del territori fins arribar a proposar-nos REFLEXA’T per al nostre municipi.

La programació Stalkers es desplega al llarg del 2023 per tot el territori, formant part de les propostes culturals de vuit municipis catalans.

Més informació: www.stalkersartsvives.com

Crèdits: Un projecte que compta amb l’impuls del Festival Sâlmon, Sismògraf, Festival TNT i FiraTàrrega, amb la participació d’Eufònic i la complicitat de diferents municipis del territori català: Ajuntament d’Alcover – Convent de les Arts, Ajuntament del Prat – Teatre L’Artesà, Ajuntament de Terrassa, Ajuntament de Martorell, Ajuntament d’Olot, Ajuntament de Celrà – Teatre l’Ateneu de Celrà i Ajuntament de Tàrrega. Amb el suport de la Generalitat de Catalunya- Departament de Cultura.