Sessió 00

INSTAL·LACIÓ. Globus de foil i fil de pescar.

Amb el mateix títol del 1r cicle d'Arts visuals del Convent, aquesta instal·lació inaugural pretén llençar la preguntar a l'aire, convertida en codi màquina, uns i zeros.

Els 168 dígits en que es transforma la pregunta s'organitzen en una matriu de 13x13, que referenciada als pilars i als vanos del claustre generen un espai de reflexió literal i conceptual alhora.

Visualitzant la diferència entre codi i llenguatge s'obren interrogants al voltant del concepte digital, definit des de la nuesa de les dades com a categoria.

ALEIX ANTILLACH - LEIX, Tarragona 1977

Arquitecte i artista transdisciplinar.

La seva experiència creativa abarca des dels grans edificis o el disseny d'espais públics, fins a petites escultures, passant pel videoart, el dibuix o les instal·lacions, versions totes elles d'una mateixa cosa a les que li agrada anomenar peces.

www.leix.org

ILLAÇ

ACCIÓ I INSTAL·LACIÓ.

Experiències compartides i entrellaçades pel temps, creant un arxiu de tot allò que ens deixa una empremta emocional en l'acció de desplaçar-se, creant espais de reflexió i meditació.

PERE ESTADELLA, Cambrils 1956

Artista plàstic i visual, multidisciplinari, actor, creatiu, performer, docent i agitador cultural.

A través de seva obra expressa l'efímer, en una recerca de la cultura de la provocació social, la natura i la ironia.

ditada@yahoo.es

GUST 2016 – SERIE “ECHO”

Per dur a terme aquestes obres de la seva nova sèrie titulada ECHO, Canogar fa ús dels últims avenços de la tecnologia LED. Són peces connectades en temps real amb diversos fenomens que estan passant per tot el món, des de terratrèmols a incendis o contaminació atmosfèrica, enregistrats per diverses webs especialitzades.

A GUST, l'animació generativa reacciona a l'instant a la direcció i la intensitat del vent, produint una mena de pintura abstracta en temps real. Un reflex viu del continu neguit de l'ésser humà per documentar el món i d'aquesta manera determinar-lo, reduint-ho tot a un mar de dades que se'ns mostren en pantalles, extenuades en la seva pròpia pell, que ens parlen d'un món en constant i esgotadora acceleració.

DANIEL CANOGAR, Madrid 1964

Artista visual que treballa amb fotografia, vídeo i instal·lació.

La seva obra s'ha exposat al Museo de Arte Contemporáneo Reina Sofia, Madrid; Centro de Arte Santa Mónica, Barcelona; Wexner Center for the Arts, Ohio; Offenes Kulturhaus Center for Contemporary Art, Linz; Museo Kunstsammlung Nordrhein Westfallen, Dusseldorf; Museo Hamburger Banhof, Berlín; Borusan Contemporary Museum de Estambul; Museo de Historia Natural, Nueva York; Museo Andy Warhol, Pittsburgh i al Convent de les Arts d'Alcover 😉

www.danielcanogar.com

UNDERGROUND

INSTAL·LACIÓ. Llum de neó, vinil i fotografia.

Marcel Pey transmet a Underworld l’energia fosca que el caracteritza en cadascuna de les seves poesies, fotografies o objectes artístics. Una energia fosca que no per sinistra és sempre obscura: El genuí univers de Pey assenyala, com sempre, una cosmovisió que es compon de potències: -crim en potència, sexe en potència, mort en potència-, que l’artista apunta i fa aparèixer.

Els elements que ho componen gairebé tot a l’obra de Pey formen part d’un repertori molt determinat: pistoles i revòlvers; navalles; cotxes americans brillants a la foscor de la nit; violència, ritmes trepidants; velocitat i persecució. Malenconia i mort.

MARCEL PEY, Cardona 1948

Vídeo i fotografia.

L’obra de l'artista i poeta té tres components significatius: els films, els llibres d’artista, i els treballs plàstics sobre suport fotogràfic.

www.facebook.com/marcel.pey

SIGNS CAUSING MENTAL IMAGES CAUSING ORAL DESCRIPTIONS CAUSING MENTAL IMAGES

VÍDEO.

Una experta en botànica i guia habitual del Jardí Botànic, va ser contractada per descriure'm algunes plantes amagades sota la neu partint de la lectura de les cartel·les. Les plantes apareixen així només com tres imatges mentals: la imaginada per la guia, la imaginada per mi en escoltar la seva descripció i la imaginada per l'espectador del vídeo. Les plantes amagades sota la neu, igual que el seu nom a les cartel·les, actuen com a detonador narratiu, convertint-se en representants, com descripcions físiques, tangibles, de tota la seva espècie.

MARIONA MONCUNILL, Tarragona 1984

Vídeo, fotografia i instal·lacions.

Des de la seva primera mostra individual al 2007, ha tingut un excel·lent recorregut, que l’ha portat a ser una de les artistes de la seva generació amb major projecció al nostre país.