Sessió 07

Domus de Janas

Instal·lació

Amb aquesta instal·lació l'espectador està convidat a entrar a l'antigor i els contes de la civilizació sarda, a l'illa de Sardenya i del mediterrani, en una cultura que des de sempre ha viscut en estret contacte amb el territori. Els estudis arqueològics diuen que les Domus de Janas han estat identificades com a exemples extraordinaris de sepultura subterrània que la civilització prenuràgica va construïrt al voltant del 3.400 i el 2.700 a.C. dins de les roques, per qüestions funeràries i rituals. Segons les llegendes i contes antics les domus de janas han estat habitades per criatures sobrenaturals, les Janas, convertint-se en delicades i subtils fades o lletges bruixes, que surten del seu amagatall només durant la nit.
La instal·lació vol fer visible, de forma esterilitzada, el que normalment queda amagat dins de les roques: la seva estructura geomètrica i volumètrica. Un concepte entre rituals, misteri i espai, que infon lleugeresa, volums i formes mínimes plasmades en tres dimensions, transportant l'espectador a altres llocs per interactuar amb el passat, el cicle de la vida de l'ésser humà i l'espai.

THOMAS KEIS, Augsburg 1973

Artista multidisciplinar guardonat amb el Masteraward per l'Acadèmia d'Art i Disseny de Munich; prové del disseny de mobiliari. La seva producció és plena de dissenys estilitzats i potents i peces que mesclen l'escultura i la utilitat. Més recentment el seu focus s'ha mogut a l'arquitectura efímera conceptual. El seu treball s'ha mostrat en diverses exposicions individuals i col·lectives a Alemanya, Espanya, Suïssa i diverses vegades a la Fira Maison & Objet París. Actualment viu a prop de les muntanyes de Monserrat.

www.thomaskeis.de

IIAIO

PERFORMANCE.

Una performance motivada per l'aire, les seves associacions físiques, espirituals y simbòliques.
La peça és una continuació del meu interès per treballar amb accions d'una manera escultural, explorant les possibilitats d'expressió a través de l'extensió de la forma i de la llum.

LESLEY YENDELL, Yeovill, Anglaterra.

Escultura, dibuix i performance.
Ha treballat en diversos projectes arreu d'Europa, havent participat recentment a 'Regenerate', un projecte comunitari amb seu a Irlanda del Nord, i fent performances a la NationalReview of Live Art a Glasgow, i al City of Women Festival, a Eslovènia.
El seu treball es basa tant en el paisatge domesticat del Penedès com en els objectes domèstics quotidians. Es concentra en la transformació d'aquests objectes i introdueix nous criteris per valorar no només el seu efecte estètic, si no també el seu poder comunicatiu.
Les seves peces suggereixen històries; fan preguntes mentre que oscil·len entre les seves distintes realitats – una autèntica fusió de diferents disciplines per crear peces úniques.

www.lesleyyendell.wordpress.com

Prado GP, 2008

Vídeo monocanal. 2 minutos 50 segundos.

Prado GP es una vertiginosa carrera de motos que atraviesa el Museo madrileño y vincula su velocidad con la que habitualmente visitamos esas venerables instituciones abarrotadas de obras maestras a las que dedicamos unos pocos segundos. (...) sólo el tropezón o el accidente detiene aquí a los veloces visitantes.
Mariano Navarro
Cortesia de l'artista, col·labora Col.lecció Beep d’Art Electrònic

Eugenio Ampudia, Melgar, Valladolid, 1958.

En la actualidad uno de los artistas españoles más reconocidos. Su trabajo multidisciplinar acaba de recibir el Premio AECA al mejor artista español vivo representado en ARCO18 – que ya obtuvo en 2008-, y el Premio ARCO-BEEP, Colección de Arte Electrónico. También en 2008, la beca The Delfina Foundation (Londres).

El seu treball indaga, amb actitut crítica, tan en els processos artístics, l'artista com a gestor d'idees, el paper polític dels creadors, el significat de l'obra d'art, les estratègies que permeten posar-la en peu, els seus mecanismes de producció, promoció i consum, l'eficàcia dels espais assignats a l'art, com també en l'anàlisi i experiència de qui les contempla i les interpreta.

www.eugenioampudia.net

SILENCI

Instal·lació.

PARLEM CONTEMPORANI? Anem a la materialització més primària d'aquest concepte, l'element més bàsic i essencial, la lletra. Un altre punt important és l'espai on s'ubica la intervenció, un claustre. Espai arquitectònic imponent, espai de meditació, de lectura, de pau, de solitud, de silenci... És en aquest context on hi ha el punt de partida, es desenvolupa i reivindica la nostra intervenció. Una materialització simple, en dues dimensions, que vol ser una elegia del moment present, on molt sovint la puresa de l'escriptura perd protagonisme i passa a tenir una funció merament comunicativa. Un escrit en llenguatge contemporani, un elogi als autocorrectors, una conversa de paraules buides que busca l'harmonia amb l'espai que l'acull.

COL·LECTIU L'APARADOR
Col·lectiu creatiu amb experiència en diferents àmbits. Des dels més estrictament arquitectònics fins al disseny de mobiliari, l'arquitectura efímera, intervencions en l'espai públic o instal·lacions.

MEDIR CUCURULL, Valls 1980 Fotògraf i artista multidisciplina

SÒNIA ROCA, Valls 1972 Arquitecta

XAVI CENDRÓS, Valls 1982 Arquitecte