Sessió 10
Aquesta instal·lació marca un punt d'inflexió en el recorregut de l'artista, un viatge cap al desconegut, on el futur és una incògnita i res és el que sembla. El viatge és en un sentit una motivació per a un retorn i un futur millor. Uns arriben altres queden atrapats en teranyines i molts s'hi deixen la vida.Una reflexió a partir dels versos de Kavafis, el gran poeta d'Alexandria, que explica com hauria de ser el viatge de la nostra vida. Una autèntica oda a la vida i a nosaltres mateixos que caldria repassar.
Cristina Salvans Moreso, Cambrils 1965.
Artista que prové del món de la il·lustració i que acaba derivant en la representació ceràmica. Recentment va exposar a la BACC (BiennaleD'arte ceràmica contemporània) a Roma, el 2015 guanyà l'accèssit de la Biennal d'art Contemporani Gastronómic de Cambrils i el 2016 el premi del públic al concurs internacional de ceràmica d'Alcora, ha participat en diferents exposicions tant individuals com col·lectives.
"Penso que tinc dret a ser jo mateix mentre visqui, com si fos un so. Però aquest fet de ser jo mateix no tracto d'imposar-lo als altres."
John Cage
El bon art (el que fuig de l'espectacle), no imposa els seus descobriments als altres, i sovint es presenta com un misteri a resoldre per l'espectador. Aquesta interacció entre l'obra i el cercador d'emocions no hauria de ser mai malmesa per les explicacions d'un text, tret que aquest formés part de l'obra mateixa.
La instal·lació que presentem és una invitació a la contemplació d'una composició simbòlica d'elements naturals i altres manufacturats, que està oberta a totes les interpretacions individuals possibles (al marge d'aquest text).
Mostrem un espai de joc i observació individualitzada de cadascun dels tòtems, que contenen algunes deixalles de la relació de la humanitat amb el seu entorn, inclòs el del Convent. Alhora que, ens meravellem davant la versatilitat de l'aigua, que utilitzem com a element principal de les dues instal·lacions: d'una manera, sòlida, pesada i estancada, i d'una altra, líquida, cíclica i intangible.
Les bobines de cartó utilitzades durant molt de temps com a contenidors de cereals, fan referència a l'explotació de tota mena de materials naturals per a profit i subsistència de la humanitat. Les deixalles que suren es presenten i es representen a si mateixes. Estan presents als mars i oceans, a les ribes dels rius, a les platges i als boscos. Són els residus de l'ús i l'abús dels recursos naturals.
Escollim una imatge que revisa el concepte de paisatge induït pel desig, com una fórmula benestant que compleix els requisits d'una natura estable, paradisíaca, acollidora o emocionant. Molt lluny de la certesa que els esdeveniments naturals es manifesten sense sentiments, i que el paisatge només existeix quan el contemplem. Succeeix el mateix amb la imposició dels nostres residus, que transgredeixen totes les fronteres dels desitjos idíl·lics.
A cada alumne/a de 1r curs de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la URVse li ha assignat una obertura del pati del Convent i ha projectat un habitacle-estudi al tram corresponent del porxo. Havia de triar quin tipus de creador era el destinatari de la seva intervenció. Calia de formalitzar primer la proposta en una maqueta a escala 1:25 i després en un muntatge in situ a escala 1:1.
ALUMNES DE 1r CICLE DE L’ESCOLA TÈCNICA SUPERIOR D’ARQUITECTURA DE LA URV
Aquest projecte s'emmarca en la celebració del centenari del primer taller modern d'alabastre a Sarral i està protagonitzat per un grup d'alumnes de DansAra, Espai Municipal de Dansa de Sarral. La peça ha rebut premis i mencions a 33 festivals internacionals. Ara, els alumnes del centre presenten una nova coreografia, que d'alguna manera pren el relleu de Quadrant. En aquesta nova peça en procés de creació, el paper de la dona i de la societat hi segueix estant molt present però així com en la videodansa el joc de dualitat entre home i dona i la manipulació d'aquests és l'eix central, ara el fil conductor és el desenvolupament de la dona com a tal.
Ballen: Carla Barragan, Xènia Boada, Aina Broch, Inaas Jalhal, Aroha Martínez, Noa Martínez, Carla Mateu, rut Mateu, Lídia Oliver, Laia Segura.