Sessió 11

Morfologies del temps. Ressonàncies

Instal·lació

L'obra en aquest treball es converteix en el resultat d'un procés on el temps és el protagonista. Els materials en pols em permeten realitzar obres a partir d'un caos original u Oceà Lemnià. En aquest sentit, la meva obra es crea en un limitat espai on les lleis de la física van configurant un paisatge real a partir dels materials utilitzats, unes condicions inicials i l'aportació d'energia al sistema.

ROBERT POUS, Barcelona 1960

Robert Pous ha dedicat part de la seva activitat plàstica a la recerca d'una síntesi entre les morfologies més geomètricament pures procedents d'algoritmes matemàtics amb la morfologia generadora de la figura humana. Aquesta recerca s'emmarca en tres àrees de treball a les que anomena sèries morfològiques: de l'home, de l'espai i del temps. Aquestes tres línies li permeten aplicar les seves teories formals, tant en el camp de la figura humana com en les estructures geomètriques o les formes generades per elements caòtic-temporals així com una línia de treball més experimental, en el format de vídeo projecció, on utilitza tècniques de creació indirecta de la forma, preparant processos tècnics perquè una vegada fixats els mecanismes bàsics, l'obra plàstica s'autorealitzi.

www.cargocollective.com/robertpous

www.instagram.com/robert_pous_morfo_temps

“TEMPSsssss...”
Performance de la poesia en evolució del mateix nom.

Em vaig fer la pregunta: "Què és el temps?" quan el meu pare, al marxar de casa, em va dir que no tenia temps. Jo tenia 9 anys i m'ho va dir quan li vaig dir que volia anar amb ell. Quasi 40 anys després vaig poder respondre-li amb propietat a una invitació que em va fer: " No tinc temps... de fer temps... per perdre el temps". I aquí teniu la lllavor de la poesia "TEMPSSSsss...".

Eva Evitzkaya, Barcelona 1968
Artista 

Artista que explora el "temps" en totes les seves textures, des de Hawkins fins als tres déus de la mitologia grega que en representen tres conceptes diferents: Kronos, Kairos i Aion.
Després de viure a Holanda i finlàndia, aterra el 2003 a Poblenou, BCN, on creix com a artista, tot i haver fet sessions de Paintjockey i performances en moltes localitzacions de diferents països. Transita per diferents experiències artístiques, a mode de performance, "una forma d'estar present, obrint l'ànima en canal". La Fundició del Poblenou, l'Escocesa, l'Hangar, Can Felipa o Can Tiana han estat el seu hàbitat. La "pintura a escena", la performance i l'artivisme el seu recorregut.
Actualment es considera performer en fase poeta.

www.evitzkaya-pj.com

PANEM? ET CIRCENSES

Instal·lació

La frase (sense l'interrogant intercalat òbviament) fou creada el segle I pel poeta romà Juvenal. En el seu origen descrivia el costum dels emperadors romans de regalar blat i entrades per al circ per tal de mantenir el poble distret de la política.

La instal·lació inaugural d'aquest tercer cicle del PARLEM CONTEMPORANI? pretén plantejar, vint segles més tard, a quin punt estem d'aquesta relació entre elits i "poble". Quin lloc ocupa l'Art i quin la Cultura en aquest moment metamòrfic de la societat de consum. On és el pa i com ha evolucionat el circ. I si el circ fos el pa? I si la política s'hagués convertit en pa i circ?
Pa i Circ, protegits dins del claustre d'un antic convent franciscà, contrapoder del poble i refugi de la Cultura.

ALEIX ANTILLACH - LEIX, Tarragona 1977

Arquitecte i artista transdisciplinar.

La seva experiència creativa abarca des dels grans edificis o el disseny d'espais públics, fins a petites escultures, passant pel videoart, el dibuix o les instal·lacions, versions totes elles d'una mateixa cosa a les que li agrada anomenar peces.
D'ençà del 2017 compagina l'organització del present cicle amb la producció pròpia i l'investigació en el món de les Arts aplicades.

www.leix.org

GOLD 20
HD Vídeo 16'49''

És una pel·lícula industrial de caire experimental que documenta el procés de producció d'un vidre per a arquitectura d'alta gamma que produeix Guardian industries ala planta de Tudela, Navarra. La particularitat d'aquest vidre és que tenyeix de daurat els raigs que reflecteix, però no els que el travessen. La seva composició no conté or. Tant el vidre transparent, com el Gold 20 es produeixen en horitzontal. En horitzontal el vidre és un material fràgil; és quan es posa en vertical que adquireix força i mostra tot el seu color. El muntatge de la pel·lícula és pràcticament cronològic i mostra els límits que l'empresa va imposar tant en el procés de rodatge com en l'edició. "Gold 20" va ser produït per Barcelona Producció '13.

Cessió del Museu de Valls
Premi Guasch-Coranty 2017

AINARA ELGOIBAR MUNGIA, Bizcaia, 1975

Després d'estudiar i treballar en l'àmbit empresarial, obté una llicenciatura en Belles Arts per la UB.
Ha participat en exposicions col·lectives a la Capella de BArcelona, Artium, MACBA i Carreras Múgica entre d'altres.
En l'actualitat combina la producció artística i els estudis de Doctorat a la UB.