Sessió 30

L’OMBRA DE L’AIRE

Instal·lació recitada

A la instal·lació, al mig del claustre, hi ha una esfera armil·lar formada per tres pneumàtics, que representa la comunitat franciscana, comunitat  que va desenvolupar una important tasca educativa durant l’època de màxima esplendor del Convent, al segle XVIII.

També hi ha tres pneumàtics encaixats als arcs de les tres entrades que té el claustre, de planta quadrada.

De l’interior dels pneumàtics encaixats en pengen teles daurades, evocació d’un barroc incert de l'església i el Convent de Santa Anna d'Alcover.

Durant l’acte,  el rapsode Enric López  farà una lectura dels poemes "L'ombra de l'aire" de Josep M. Sala Valldaura i "La forma de l'aire, la forma" de Víctor Sunyol.

Fotografia: Lluís Renóm."

JORDI PLANA, Barcelona 1962

Artista visual      

Amb una trajectòria rica i diversa que es desplega entre l'àmbit de l'escultura, el landart, la joieria i les instal·lacions.

Actualment, és professor de volum a l’Escola Superior d’Arts Plàstiques de Catalunya, de la Llotja i d'escultura a la Facultat de Belles Arts de Barcelona.

Membre fundador vocal de l'associació d'artistes plàstics i visuals de Sabadell.

Amb influències notables del Pop Art i el Land Art, la seva obra evolucionaria cap a la reflexió interna, incorporant elements autobiogràfics i explorant els materials propis del territori.

Utilitzant elements industrials com pneumàtics, Jordi Plana estableix un diàleg distintiu entre el dur i el tou, el buit i el ple, el ferro i el cautxú, amb un profund subtext que oscil·la entre la perversitat i la innocència, la realitat comptable i la incomptable, la producció industrial i la mística.

Els seus projectes més recents inclouen instal·lacions de land art a Catalunya, França i Irlanda.

LA CONDICIÓ DE LÍMIT

Exercicis d’exploració. Arquitectura efímera

Els espais de transició -de mediació entre dues condicions: interior/exterior, cobert/descobert, circulació/ús- son també una oportunitat per reflexionar sobre la condició de límit. La gradació de la permeabilitat, porositat i transparència de la seva pell permet modular les qualitats que ofereixen: aixopluc, intimitat, vistes, etc.

Els estudiants de primer curs de l’Escola d’Arquitectura de Reus han rebut l’encàrrec de treballar en el límit entre l’exterior del claustre del Convent  i l’interior del deambulatori de planta primera. A cada grup se li ha assignat una crugia on han de materialitzar una instal·lació -únicament amb canyes/pals, teles i cordes- a partir del tractament de l’obertura de l’arc i les condicions de l’espai.

ETSA Escola Tècnica Superior Arquitectura - URV

Estudiants i professors d’Introducció a Projectes I

Raquel Casals, Jaume Farreny, Gemma Ferré, Joaquín Pérez, Anna Royo, Pau Solà-Morales, Josep M. Toldrà

IMI (t) s

Instal·lacions Musicals Interactives

Com pot sonar un dibuix fet a llapis i paper? Un piano digital fet de plàtans i pastanagues? Una bateria electrònica amb pots i cartrons de la deixalleria?

En aquesta instal·lació es podrà experimentar amb diferents instruments molt originals i construir-ne de nous. Partint d’instruments senzills que s’interconnecten a una tablet i permeten programar-los i tocar-los fins a arribar a instruments MIDI més complexos, construïts amb hardware i software lliure (Arduino) i que conformen tots els instruments d’una banda.

EMMA Escola Municipal de Música d’Alcover

Projecte: Music Makers

Una de les línies d’innovació de l’escola és Music Makers [EXPLORA+REUTILITZA+INVENTA+CONTRUEIX+TRANSFORMA+CREA+IMAGINA+EXPERIMENTA]

És un projecte multidisciplinar que combina les arts i les ciències, la música amb l’electrònica i materials reciclats, per dissenyar i construir artefactes en forma d’instruments i jocs musicals adaptats a diferents situacions i necessitats. Fes-te tu mateix el que necessitis amb enginy, una mica d’electrònica i programació.

emmalcover.cat

DINS LA NOSTRA PELL

Instal·lació

Reparant la casa interior, on sempre podem tornar.

Un matriu, víscera, delicada, sensual i translúcida traça una línia que marca el límit entre un interior complex i estratificat i l’espai obert i il·limitat que l’envolta. Un viatge que ens remet al nostre estat primigeni, a un espai protegit on va començar la nostra vida i on sempre podem tornar.

La instal·lació ens recorda l’òrgan físic que ens embolcalla, la nostra pell i com ens hi sentim a dins. Convida a reflexionar profundament sobre el nostre origen comú i com ens sentim dins els nostres propis cossos.

MIREIA TYSOE, Regne Unit 1982

Artista i artterapeuta

Britànico-catalana, llicenciada en disseny pel Goldsmiths College (University of London), màster en Artteràpia per Metàfora, Centre d’Estudis afiliat a la Universitat de Barcelona.

Ha fet diverses exposicions individuals i col·lectives i també ha adquirit una àmplia experiència impartint tallers i presentacions sobre el seu procés creatiu i de com cultivar una mirada cap a l’interior en centres i en actes nacionals i internacionals:  Metàfora, Congrés Internacional d’artteràpia a la Universitat Queen Mary de Londres, la Casa de l’Espiritualitat de Sant Felip Neri, Barcelona o l’Ajuntament de Manlleu.

mireiatysoe.com