Carregant Esdeveniments

Diumenge 2 de juny · 19.00 h

#Teatre #EnResidència #km0 #PREESTRENA

“EL COP DESERT” és la primera obra de teatre que escriu Joan Brossa (mecanografiada l’any 1944, possiblement escrita anteriorment). Aquesta peça és inèdita i resta desconeguda perquè el propi autor no la inclou en l’edició de la seva “Poesia Escènica” publicada del 1973 al 1978 en sis volums per Edicions 62 dins la col·lecció «Clàssics catalans del segle XX».
Gràcies a la tasca investigadora de la Catedràtica de Filologia Catalana Glòria Bordons i al compromís d’Arola Editors amb el teatre català, EL COP DESERT apareix editat per primera vegada en l’edició completa de la POESIA ESCÈNICA DE JOAN BROSSA que Arola Editors realitza en motiu del Centenari del Naixament del poeta.

Sobre l’origen de la Poesia escènica el mateix Brossa confessava (1971): «el teatre va venir com una necessitat interior de trobar una quarta dimensió al poema.» Així, confessava que la seva primera intenció l’aproximà més al concepte de happening que no pas al de teatre dramàtic. Aquesta idea de la quarta dimensió del poema (que lliga perfectament amb la mirada de Federico García Lorca: “El teatro es la poesía que se levanta del libro y se hace humana”) es fa evident quan ens aproximem a EL COP DESERT.

EL COP DESERT és una peça extremadament poètica, estilísticament molt propera a la poesia hipnagògica, que és com s’anomena la primera etapa de l’autor, molt condicionada per l’interès en el subconscient (com ho fan els surrealistes). La peça és una font immensa d’imatges poètiques, plena de rèpliques amb connexions lingüístiques impossibles que fan explotar el sentit de les paraules.

La peça és un mostruari de personatges circenses (clowns, saltimbanquis, ballarines…) que, lluny de tenir una funció lúdica, són els habitants d’una mena de “somni” que convida a l’espectador a una experiència existencialista, trobant-se cara a cara amb les grans qüestions de la vida humana. Una immensa al·legoria, que, molt probablement, és una idealització de les atrocitats de la Guerra Civil.

Projecte Ingenu és una companyia teatral que s’especialitza en posades en escena poètiques, de gran bellesa plàstica. Tot sovint han partit de textos clàssics: Shakespeare, Lorca, Goethe, Palau i Fabre… Ara és Joan Brossa l’autor a descobrir. La singularitat de la proposta, estrenar per primera vegada la gran peça inèdita de Joan Brossa, té un doble objectiu: reivindicar el patrimoni cultural de l’avantguarda catalana (aquells poetes que van mantenir viva la llengua durant el franquisme) i reimaginar les atrocitats d’una guerra que va ser l’antesala del feixisme a casa nostra, precisament per prevenir el retorn d’aquelles atrocitats.

La naturalesa poètica de la proposta fa que la companyia pretengui apropar-se al món de la dansa. Per això s’ha encomanat al tàndem Andrés Corchero i Ana Pérez la direcció escènica del projecte. Andrés Corchero és un dels ballarins i coreògrafs més importants de casa nostra, de prestigui internacional. Ana Pérez és la seva gran deixeble que preserva el seu llegat coreogràfic i tècnic.

La companyia té la seu al Camp de Tarragona. Tot i això, les seves creacions han estat presents a Barcelona, Madrid, Londres, Hong Kong, Santiago de Chile… Cada cop la companyia reivindica processos de creació Km0. Per això la seva relació amb el Convent de les Arts d’Alcover és cada cop més estreta. Cal creure en el territori i la seva capacitat per a generar continguts de rellevància i transcendència a nivell nacional.

Fitxa artística

Preu – General 9€ / Carnet CA 6€

 

Go to Top